'Gele hesjes' proberen brand te stichten in winkelcomplex op Champs-Elysées

Er werden kerstbomen in brand gestoken en tegen de gevel van het gebouw geduwd. De houten beschermingspanelen die waren aangebracht, zijn op verschillende plaatsen losgetrokken. Verschillende actievoerders slaagden er ook in zich een toegang tot het gebouw te verschaffen, terwijl de politie buiten traangas moest inzetten om tientallen actievoerders terug te drijven. Zeker één jonge vrouw geraakte gewond aan het hoofd.

Intussen maakte staatssecretaris voor Binnenlandse Zaken Laurent Nuñez bekend dat er in heel Frankrijk zowat 31.000 mensen de straat zijn opgetrokken, van wie 8.000 in Parijs. Een week geleden, toen het in de hoofdstad tot hevige rellen kwam, waren het er 36.000. Er zijn nu ook al meer dan 700 arrestaties verricht.

Alle actievoerders die de Champs-Elysées zaterdagochtend wilden betreden, werden uitgebreid gefouilleerd. In vergelijking met een week geleden, pakte de politie de situatie dan ook anders aan, zegt minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner. “Er zijn meer controles, meer rechtstreekse interventies.” Er zijn in Parijs 8.000 agenten ingezet, over heel Frankrijk 89.000. In de hoofdstad maken de ordediensten ook gebruik van veertien pantservoertuigen.

Nadat president Emmanuel Macron deze week toegevingen had gedaan aan de protestbewegingen, zoals het schrappen van een accijnsverhoging op brandstof, maar die maatregelen het ongenoegen niet leken weg te nemen, deed de regering verschillende oproepen tot kalmte. Ook verschillende actievoerders die zich tot leidersfiguren hebben opgeworpen, vroegen de gele hesjes de voorbije dagen om het rustig te houden.

Dat het protest van de gele hesjes maar niet gaat liggen, is zeer slecht nieuws voor president Macron. Diens populariteit is deze week onder die van zijn voorganger Hollande gezakt. Analisten vrezen dat de Europese verkiezingen van mei zullen uitdraaien op een referendum pro of contra Macron en sommigen stellen onomwonden dat de sterren voor Marine Le Pen nog nooit zo gunstig hebben gestaan.

Er worden zelfs al parallellen getrokken met de Franse Revolutie van 1789, die vier jaar later de kop kostte van koning Lodewijk XVI.

‘Gele hesjes’ proberen brand te stichten in winkelcomplex op Champs-Elysées
Al 317 betogers werden opgepakt. De politie fouilleert de betogers systematisch.

Foto: thv

Intussen vatten op en rond de Place de l’Etoile, in de schaduw van de Arc de Triomphe, de eerste actievoerders al post. Omstreeks 8.30 uur waren al enkele honderden mensen in een geel hesje opgedaagd, schrijft Le Parisien.

(Lees verder onder de foto’s.)

‘Gele hesjes’ proberen brand te stichten in winkelcomplex op Champs-Elysées
De ‘gele hesjes’ stromen massaal naar de Place de l’Etoile

Foto: AFP

‘Gele hesjes’ proberen brand te stichten in winkelcomplex op Champs-Elysées
Foto: AFP

‘Gele hesjes’ proberen brand te stichten in winkelcomplex op Champs-Elysées
Foto: AFP

‘Gele hesjes’ proberen brand te stichten in winkelcomplex op Champs-Elysées
Foto: AFP

Voorbereid op “zwaar geweld”

De schrik zat er op voorhand alvast goed in: de staatsveiligheid heeft weet van een “mobilisatie van uiterst rechts, dat droomt van revolutie, en ultralinks, dat de totale opstand predikt”. De regering bereidt dan ook zich voor op “zwaar geweld” en heeft liefst 89.000 agenten en gendarmes gemobiliseerd, van wie 8.000 in Parijs.

LEES OOK. Brussel maakt zich op voor nieuwe betoging van ‘gele hesjes’

Voor het eerst duiken er zelfs pantservoertuigen in de Franse hoofdstad op om de manschappen te “beschermen tegen projectielen, molotovcocktails en petanqueballen”, zoals de directeur van de gendarmerie het verwoordde.

(Lees verder onder de foto’s.)

‘Gele hesjes’ proberen brand te stichten in winkelcomplex op Champs-Elysées
De Franse politie is massaal aanwezig.

Foto: REUTERS

‘Gele hesjes’ proberen brand te stichten in winkelcomplex op Champs-Elysées
Voor het eerst worden er ook pantservoertuigen ingezet.

Foto: REUTERS

Eiffeltoren dicht

Sportwedstrijden en andere evenementen zijn afgeschaft, winkels op de Champs-Elysées beveiligen hun vitrines, luxewarenhuizen Printemps en Galeries Lafayette sluiten de deuren zelfs de Eiffeltoren gaat dicht.

Premier Philippe vraagt de Fransen met aandrang om thuis te blijven. Een boodschap die ook in Brussel werd gehoord. Buitenlandse Zaken paste zijn reisadvies al aan en moedigt de reizigers aan “om hun verblijf in de Franse hoofdstad dit weekend uit te stellen”. Wie er niet onderuit kan, krijgt het dwingende advies om zeker “niet naar symbolische plaatsen en andere toeristische gebieden, zoals de Arc de Triomphe, de Champs-Elysées, de Boulevard Haussman, de Concorde en de Bastille” te gaan.

Reisorganisaties TUI en Thomas Cook/Neckermann bieden klanten die dit weekend een citytrip naar ­Parijs hadden geboekt, de mogelijkheid om die kosteloos te annuleren – met terugbetaling – of te verplaatsen.

(Lees verder onder de foto’s.)

‘Gele hesjes’ proberen brand te stichten in winkelcomplex op Champs-Elysées
Wie er niet moet zijn, vermijdt de populaire toeristische bestemmingen in Parijs dit weekend best.

Foto: AP

‘Gele hesjes’ proberen brand te stichten in winkelcomplex op Champs-Elysées
Ook de Parijse winkeliers hebben zich voorbereid op geweld.

Foto: thv

‘Gele hesjes’ proberen brand te stichten in winkelcomplex op Champs-Elysées
Foto: thv

Dat het protest van de gele hesjes maar niet gaat liggen, is zeer slecht nieuws voor president Macron. Diens populariteit is deze week onder die van zijn voorganger Hollande gezakt. Analisten vrezen dat de Europese verkiezingen van mei zullen uitdraaien op een referendum pro of contra Macron en sommigen stellen onomwonden dat de sterren voor Marine Le Pen nog nooit zo gunstig hebben gestaan.

Er worden zelfs al parallellen getrokken met de Franse Revolutie van 1789, die vier jaar later de kop kostte van koning Lodewijk XVI.