Knokke juicht om schrapping proefeiland

Er komt geen kunstmatig eiland voor de kust van Knokke. Met zo’n eiland wou Vlaanderen de bescherming van de kust tegen overstromingen uittesten, maar het krijgt geen plaats in het zeeplan van de federale regering.

Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) heeft de zone voor het proefeiland geschrapt uit het definitieve Marien Ruimtelijk Plan (MRP), dat vrijdag groen licht kreeg van de federale ministerraad.

‘Vlaanderen heeft niet op tijd kunnen aantonen dat een eiland de beste manier is om onze kust te beschermen tegen stormen. Daarom heb ik de zone voor het testeiland uit het Marien Ruimtelijk Plan gehaald. Ik ben een wetenschapper: als de feiten niet zwart op wit of tafel liggen, dan moeten eerst andere alternatieven bekeken worden’, legt De Backer, een doctor in de biotechnologie, uit.

Leopold Lippens, de burgemeester van Knokke-Heist, reageert tevreden. Hij vreesde dat het eiland, dat gepland was op een kilometer van de kust, minder toeristen naar Knokke zou krijgen. ‘Knokke zou dan niet meer aan een bruisende zee liggen, maar aan een kanaal. Het zou al zijn charme verliezen. Dan zal u vanop het strand op een binnenscheepvaartroute kijken’, verklaarde hij eerder aan De Tijd.

‘Iedereen heeft duidelijk beseft dat dit het meest logische is’, zegt Lippens nu. ‘Er zal 17 miljoen euro geïnvesteerd worden in zandopspuiting op de bestaande stranden. Dat is de meest effectieve oplossing, zoals ook in Nederland blijkt.’

Inwoners en tweede verblijvers van Knokke-Heist hebben zwaar gelobbyd tegen het eiland, onder meer via de website Stop het Eiland.

Maar volgens Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA), die voor zo’n testeiland pleit, is het plan hiermee nog niet afgevoerd. Volgens hem gaat het om een louter vormelijke ingreep. ‘De staatssecretaris heeft me persoonlijk bevestigd dat er rond het proefeiland niets gewijzigd is. Ook in zijn aangepaste vorm maakt het plan van De Backer de aanleg van een proefeiland perfect mogelijk’, zegt de N-VA’er.