N-VA: België moet stem niet uitbrengen tijdens vaststelling Marrakesh-pact

België moet zich onthouden van stemming als komende maandag in Marrakesh het migratiepact wordt vastgesteld op een topontmoeting van de Verenigde Naties. Dat wil coalitiepartij Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA).

Begin deze week leek het erop dat het Belgische kabinet zou struikelen over het pact, maar de N-VA besloot vooralsnog in de regering te blijven. Gisteren stemde een meerderheid van het parlement in België vóór een resolutie waarin de Belgische premier Charles Michel werd gevraagd het pact te steunen. De N-VA stemde tegen.

LEES OOK: Voortbestaan Belgische regering onder druk door Marrakesh-pact 

Soepel

Partijkopstuk Bart de Wever zei volgens het ANP eerder vandaag te hopen zijn coalitiepartners te kunnen overtuigen van een stemonthouding voor komende maandag. Hij zei dat de N-VA zich “in andere dossiers soepel heeft opgesteld”. Hij verwacht nu hetzelfde van de andere regeringspartijen.

De N-VA, dat een groot tegenstander van het pact is, heeft later vandaag nog overleg met de andere regeringspartijen over de situatie.

Door: Mark Broersma