Nog twee dagen om de regering te redden: naar Marrakech, of naar de koning

N-VA-staatssecretaris Theo Francken (N-VA) houdt zondag in zijn thuisgemeente Lubbeek al een bijeenkomst om iedereen duidelijk te maken waarom zijn partij zo tegen het Migratiepact is.

En op Facebook lanceerden de Vlaams-nationalisten weer een campagne. Veel ruimte laat het allemaal niet om nog veel te onderhandelen met de premier en de andere regeringspartijen. Ook gisteren liet Francken nog eens duidelijk horen dat het pact goedkeuren in elk geval zonder N-VA zal zijn. Een peiling van De Persgroep waaruit blijkt dat N-VA het niet slecht doet, sterkt hem daar ook in.

LEES OOK. Na de moeilijkste week van zijn premierschap: is Michel nu een meester-strateeg of een stuntelende bangerik? (+)

Zo goed als alle compromissen zijn van tafel geveegd. En na het schouwspel in de Kamer – CD&V en Open VLD die N-VA frontaal aanvielen – lijken alle bruggen opgeblazen. De Vlaams-nationalisten telden donderdagnacht op een bijeenkomst op de Kamerfractie tot diep in de nacht het aantal slagen dat was uitgedeeld en stonden ’s morgens met een kater op. “Geschandaliseerd” trokken vicepremier Jan Jambon en Theo Francken naar de ministerraad en eisten dat het dossier op de ministerraad zou worden besproken. De avond voordien had het parlement dat ook al gevraagd. Open VLD, CD&V, MR en de meeste oppositiepartijen eisten dat de regering het pact zou goedkeuren. Voor de allereerste keer kwam het dossier zo op de regeringstafel te liggen.

Nog twee dagen om de regering te redden: naar Marrakech, of naar de koning
Foto: BELGA

De eerste minister schakelde echter over op bilaterale contacten. De cruciale vergadering van het kernkabinet en/of de ministerraad vindt dit weekend plaats. De twee kampen blijven echter onverbiddelijk op hun lijn staan. Open VLD en CD&V blijven erbij dat de beslissing al genomen is, in september, en dat die terugdraaien een akkoord vraagt van de vier partijen. Volgens N-VA is er helemaal nog geen beslissing genomen en kan Michel het pact niet zonder akkoord van de voltallige ploeg goedkeuren.

Michel zoekt ondertussen met de moed der wanhoop naar de wonderoplossing die water en vuur kan verzoenen. Een lichtpunt is dat de vicepremiers gistermorgen niet met getrokken messen tegenover elkaar stonden en dat de sfeer dus nog meeviel. Maar meer dan dat is het ook niet. En bij N-VA beseft men ondertussen dat Michel in naam van het parlement of ten persoonlijken titel naar Marrakech laten gaan juridisch niet zo waterdicht is. Er moet voor de partij in Marrakech een signaal worden gegeven dat voor de regering nog ruimte laat om zich bij de stemming in New York – op 19 december in de Verenigde Naties – nog te kunnen onthouden. Voor de andere partijen is een onthouding een no pasarán.

Michel heeft dus nog een paar dagen om de nooduitgang te vinden. Ten laatste maandagochtend moet hij op het vliegtuig richting Marokko stappen. Een korte rit naar het koninklijk paleis is een andere mogelijkheid.