Tientallen gele hesjes betogen in Brussel

‘We controleren iedereen die naar Brussel komt om deel te nemen aan de actie van de gele hesjes’, zegt politiewoordvoerster Ilse Van de keere. ‘Wie verdachte of gevaarlijke voorwerpen bij heeft, wordt administratief aangehouden. Voorlopig gaat het om een vijftigtal personen.’

De Reyers-Centrum tunnel is dicht en ook enkele straten in de Europese wijk werden preventief afgesloten. Enkele betogers klaagden in het VRT-nieuws dat ze geen kant op kunnen. Volgens belga zijn er toch enkele tientallen die via de Kleine Ring naar de Wetstraat willen.

De Brusselse politie is zowel in uniform als in burger in groten getale aanwezig op het terrein en houdt de situatie ook via de sociale media nauw in de gaten. Voorlopig is alles nog rustig in de hoofdstad.

Vorige week vrijdag liep een betoging van zo’n 500 gele hesjes zwaar uit de hand: een vijfhonderdtal actievoerders zette de boel op stelten en er werden onder meer twee politievoertuigen in brand gestoken.

Op de E17 in West-Vlaamse Rekkem vlakbij de Franse grens voeren de gele hesjes intussen ook actie. De actievoerders hebben in beide richtingen de weg gebarricadeerd. Auto’s in de richting van Frankrijk kunnen mondjesmaat passeren, vrachtwagens worden niet doorgelaten

Stefaan Vannieuwenhuyse, woordvoerder van de politiezone Grens-Leie: ‘Het verkeer aan de grensovergang op de E17 wordt in beide richtingen tegengehouden waardoor het aanschuiven is. We hebben nog geen zicht op het aantal betogers, maar we zullen bekijken met de federale wegpolitie en de Franse collega’s hoe we dit zullen oplossen.’

Er werden enkele vuurtjes gemaakt, en personenwagens worden slechts druppelsgewijs doorgelaten. Vrachtverkeer wordt tegengehouden. 

Eerder deze ochtend werd al een blokkade opgeworpen op de E40 tussen Adinkerke en Ghyvelde, daar kan het verkeer in de richting Frankrijk ondertussen over één rijstrook.

Ook Parijs houdt vandaag zijn hart vast.