Transferweekje: Frenkie, Robben en opvallende stap Zivkovic

12:00 – De transfermarkt is gesloten, maar de geruchtenmolen draait altijd. Ook de afgelopen week werd er weer veel in de wandelgangen gefluisterd. Kunnen we over drie weken spektakel verwachten op de transfermarkt? Een overzicht van de meest aannemelijke, terugkerende geruchten en verhalen van de afgelopen zeven dagen uit binnen- en buitenland.

Transferweekje: Frenkie, Robben en opvallende stap Zivkovic

Frenkie naar PSG
We kunnen uiteraard niet om Frenkie de Jong heen in deze rubriek. Het was al langer duidelijk dat de 21-jarige spelmaker van Ajax in de belangstelling staat van de Europese top, maar donderdagavond kwam er een doorbraak rond de middenvelder. Paris Saint-Germain wil een afkoopsom van 75 miljoen euro betalen en een contract voor vijf jaar voorleggen aan de Ajacied, met die primeur kwam De Telegraaf op de proppen. Of Kylian Mbappé een rol heeft gespeeld in de keuze van De Jong voor PSG, is de vraag. De Fransman is onder de indruk van de Nederlander en zei dat hij welkom is in Parijs. Dat gebaar werd gewaardeerd door De Jong, zo liet hij al weten. De international wilde de transfer zelf overigens (nog) niet bevestigen. Opmerkelijk is ook dat PSG niet heeft laten weten dat de transfer er niét gaat komen, iets wat doorgaans wel gebruikelijk is bij geruchten. Dat zou er dus op kunnen duiden dat De Jong inderdaad een Franse transfer gaat maken.

Manchester City zat ook achter De Jong aan, die in Engeland uitgebreid met trainer Pep Guardiola heeft gesproken na de interland tegen Duitsland. De Engelse topclub verdween echter naar de achtergrond en was niet bereid op de 75 miljoen euro die PSG wil betalen, op tafel te leggen. Daar hebben ook de Financial Fair Play-regels een rol in gespeeld, want City ligt wat dat betreft momenteel onder een vergrootglas.

Wat gaat Robben doen?
Arjen Robben staat – zoals hij het zelf zegt – voor de moeilijkste keuze van zijn carrière: stopt de 96-voudig international definitief, keert hij terug naar Nederland of kiest de Groninger voor een nieuw buitenlands avontuur? In Nederland zijn FC Groningen of PSV de enige twee logische opties. Maar Robben heeft meerdere opties op zak. Clubs uit de zandbak en China kunnen zich de moeite besparen, maar verder houdt hij alle mogelijkheden open. Zijn er nog topclubs die het aandurven met de 34-jarige aanvaller? Juventus werd al voorzichtig geopperd in de media. Of wordt het toch een route à la Zlatan Ibrahimovic in de Verenigde Staten?

Carrièreswitch Gertjan Verbeek
SC Heerenveen bereidt een wisseling van de wacht voor. Volgens Voetbal International will het Stichtingsbestuur van de Friezen op een chique manier afscheid nemen van de zittende leiding en is het (alweer) tijd voor ‘nieuwe’ gezichten. Meest in het oog springende naam is die van Gertjan Verbeek. Heerenveen zou het clubicoon toe willen voegen aan het bestuur. Aan VI liet de Tovenaar van Jubbega weten dat hij een bestuursfunctie een logische stap vindt in zijn loopbaan. Met een frisse start wil Heerenveen de opgelopen schade herstellen. Want binnen de muren van het Abe Lenstra stadion heersen grote zorgen. Sponsors en supporters haken af, de financiële positie is verontrustend en binnen de lijnen zit Heerenveen al jaren in een neerwaartse spiraal.

Het verlanglijstje van NAC
Het winterse verlanglijstje van NAC Breda krijgt al behoorlijk vorm. Of de wensen haalbaar zijn, is een tweede. Bart Ramselaar (PSV), Thomas Bruns en Khalid Karami (beiden Vitesse) staan genoteerd door het technisch hart, dat bestaat uit adviseur Pierre van Hooijdonk, trainer Mitchell van der Gaag, manager jeugdopleiding Tim Gilissen en technisch commissaris Cor van Rooij. Voor alle drie spelers geldt hetzelfde: ze zitten bij hun huidige club op een zijspoor. NAC zou al geïnformeerd hebben, maar volgens BN/DeStem is PSV niet bereid Ramselaar te verhuren. De middenvelder zelf prefereert ook een buitenlands avontuur. Bruns zou er precies hetzelfde over denken. Überhaupt is de vraag of Vitesse Bruns en Karami elders wil stallen. “Daar zeggen we op dit moment nog geen ja of nee op”, aldus technisch directeur Marc van Hintum in De Telegraaf. “Pas na de laatste wedstrijd voor de winterstop ga ik samen met onze trainer Leonid Slutsky zitten en bekijken we wat wel of niet mogelijk is op het gebied van verhuur.”

Zivkovic kan naar Dinamo Kiev
Richairo Zivkovic scoorde slechts vijftien keer in 71 wedstrijden voor KV Oostende, maar kan toch een behoorlijke transfer maken. Dinamo Kiev is geïnteresseerd in de oud-spits van FC Groningen, Ajax, FC Utrecht en Willem II. Dit seizoen maakte de 22-jarige Assenaar nog maar drie competitiedoelpunten. Omdat Zivkovic met zijn salaris ook nog flink op de begroting drukt, staat Oostende volgens Belgische media positief tegenover een vertrek. Kiev raakte geïnteresseerd na het optreden van Zivkovic in Jong Oranje, dat twee maanden geleden Jong Oekraïne klopte (0-3). Prompt scoorde Zivkovic twee keer en kan dat hem zomaar een transfer opleveren. Van een bod is volgens Het Nieuwsblad nog geen sprake. Voor Zivkovic betaalde Oostende anderhalf jaar gelden ruim één miljoen aan Ajax, zien ze daar aan de kust van België nog iets van terug?