Zes doden bij paniekuitbraak in Italiaanse discotheek

image
Reddingswerkers aan het werk bij de discotheek. Beeld AP

Er waren ongeveer 800 bezoekers aanwezig in discotheek Lanterna Azzurra in het plaatsje Corinaldo, een kleine stad aan de Adriatische kust. Ze kwamen daar voor een optreden van de Italiaanse rapper Sfera Ebbasta, die veel jonge fans heeft. Volgens de politiecommissaris van provinciehoofdstad Ancona raakten rond 1.00 uur opeens honderden van hen in paniek, waarna ze naar de uitgangen begonnen te bewegen. In dat gedrang vielen zes doden en 59 gewonden, van wie er dertien zeer ernstig aan toe zijn.

Vijf van de zes doden waren minderjarig; drie meisjes en twee jongens allemaal tussen 14 en 16 jaar oud. Het zesde slachtoffer was een moeder van 39 die haar jonge dochter begeleidde naar het concert van de rapper. Zij werden waarschijnlijk vertrapt door andere bezoekers die richting de uitgang probeerden te komen. De politie onderzoekt momenteel de oorzaak van de paniek. Verschillende ooggetuigen zeiden tegen Italiaanse televisiestations dat het begon toen iemand spoot met een goedje dat lijkt op pepperspray.

Vorig jaar brak ook in de Noord-Italiaanse stad Turijn enorme paniek uit nadat iemand met een soort bijtende spray had gespoten. Toen raakten meer dan 1.500 mensen op drift tijdens de Champions League finale tussen Juventus en Madrid, die op een van de centrale pleinen van de stad op een groot scherm werd uitgezonden. De spray bleek achteraf met opzet te zijn gespoten door een groep jonge criminelen die bewust paniek wilden veroorzaken zodat ze makkelijk konden zakkenrollen. Er viel daarbij één dode. Het is onduidelijk of iets dergelijks ook in Corinaldo het geval was.

Ook kon de politie zaterdag nog niet zeggen of alle veiligheidsregels goed zijn nageleefd in de discotheek. Sommige getuigen zeiden tegen de Italiaanse staatsomroep dat een uitsmijter weigerde de nooduitgang te openen, maar de discotheekeigenaar spreekt dat tegen. De Italiaanse minister van binnenlandse zaken Matteo Salvini suggereerde tijdens een nieuwsuitzending alvast dat er te veel mensen zouden zijn toegelaten in de discotheek. Tijdens een bijeenkomst die zijn partij Lega zaterdag in Rome organiseert, zal een minuut stilte in acht worden genomen.