LIVE. De Wever wil Vlaams minister-president worden

‘De reconquista is aangekondigd, de PS wil de macht weer veroveren’, zo begon Bart De Wever. ‘De PS wil de sociaal-economische hervormingen die noodzakelijk zijn terugdraaien. Wij willen het bolwerk Vlaanderen verdedigen. Ons antwoord aan de PS is het confederalisme. De N-VA wil alleen deelnemen aan een federaal beleid als dat gevoerd wordt zoals de N-VA dat wil.’

De Wever zei dat zijn burgemeesterschap van Antwerpen in conflict is gekomen met zijn functie als partijvoorzitter. Daarom heeft hij gekozen om de Vlaamse lijst in Antwerpen te trekken en kandidaat te zijn voor het minister-presidentschap. ‘Voor onze partij is dat de beste opstelling. Dit is de beste manier om de reconquista af te weren.’

Jan Jambon, tot voor kort minister van Binnenlandse Zaken, doet als lijsttrekker van de Antwerpse Kamerlijst een gooi naar het premierschap. ‘Federaal wil ik de belangen van de kiezer verdedigen.’ En Geert Bourgeois trekt naar Europa. ‘Ik ben blij met de strategische keuzes die de partij maakt’, zei hij. ‘De keuze is in consensus gemaakt. Zo kan ik mij presenteren aan alle Vlaamse kiezers.’

Dadelijk meer.