Neergestoken Poolse burgemeester in levensgevaar

‘Hij is er zeer, zeer erg aan toe’, zegt Tomasz Stefaniak, dokter in het universitair ziekenhuis van Gdansk, waar de partijloze burgemeester in de nacht van zondag op maandag vijf uur lang werd geopereerd. Volgens hem liep de burgemeester verwondingen op aan het hart, het middenrif en organen in de buik. ‘De verwondingen waren heel zwaar.’

Het is nog onzeker of Adamowicz het zal halen, zegt Jerzy Karpinski, hoofd van de gezondheidsdiensten in de regio. ‘Adamowicz blijft aan de apparatuur gekoppeld, het is onzeker of hij dit zal overleven. Hij heeft een enorme hoeveelheid bloed verloren, wat heeft geleid tot een hypoxie.’

Bij hypoxie krijgen de weefsels onvoldoende zuurstof. ‘De volgende 15 à 20 uur zullen beslissend zijn.’

Neergestoken Poolse burgemeester in levensgevaar
Foto: EPA-EFE

Volgens ooggetuigen riep de dader dat hij onschuldig vijf jaar in de cel zat, en hij gaf de partij PO de schuld voor zijn opsluiting. Adamowicz was tot 2015 lid van het Burgerplatform (PO), nu in de oppositie in Polen. Hij is sinds 1998 burgemeester van Gdansk.

Op videobeelden is te zien hoe de 27-jarige dader op het podium bleef staan en juichte nadat hij de burgemeester had neergestoken, tot de veiligheidsdiensten hem overmeesterden. Hij had een celstraf uitgezeten voor een bankoverval, en was nog maar onlangs vrijgekomen.

Verschillende Poolse politici veroordeelden de aanval. Minister van Binnenlandse Zaken Joachim Bruzinski had het over een ‘barbaarse daad’. Premier Mateusz Morawiecki zei dat de aanslag ‘scherp veroordeeld moet worden’. President Andrzej Duda vroeg de Polen om de gewonden met gedachten en gebeden bij te staan.