Rode Kruis koopt tv-advertenties om tijdens reclameblok EHBO-tips te geven

Het Rode Kruis heeft voor zijn campagne tien spotjes laten maken. Telkens behandelen ze één incident dat vaak voorkomt bij het klussen in huis of werken in de tuin. ‘Hoofdwonden bijvoorbeeld, maar ook hevige bloedingen of een verslikking’, zegt woordvoerder Ine Tassignon.

De filmpjes zijn gemaakt door tekenaar MAT en geproduceerd door Woestijnvis zelf, het productiehuis achter Topdokters. ‘In de eerste plaats moeten ze levens redden. Aan het eind van elk filmpje krijgen kijkers concrete tips voor eerste hulp. Hoe je een bloeding moet stelpen bijvoorbeeld, of een slachtoffer stabiliseert. Daarna verwijzen we door naar onze website, waar alles nog eens op de klassieke manier uitgelegd wordt.’

Rode Kruis koopt tv-advertenties om tijdens reclameblok EHBO-tips te gevenDe stijl van de spotjes is ‘lichtjes van de pot gerukt’, meldt Vier. Een breuk met het bravo imago van het Rode Kruis. ‘We willen verjongen’, zegt Tassignon. ‘We hebben 13.000 vrijwilligers die fantastisch werk doen, maar hun gemiddelde leeftijd stijgt. We hopen meer jongeren te overtuigen zich aan te sluiten. Tegelijk houden we er rekening mee dat sommigen uit onze achterban geen fan zullen zijn van de nieuwe aanpak.’ Het Rode Kruis kreeg van Vier korting op de advertentieruimte, maar dan nog gaat het om een forse investering.

De docuserie Topdokters, over het leven en werk van gerenommeerde Vlaamse artsen, is al jaren een vaste waarde op de zender. Eind januari begint het zesde seizoen. Begin vorig jaar keken elke week telkens zo’n half miljoen mensen. Eén van de nieuwe gezichten dit seizoen is professor Ann Smeets, borstchirurg in het UZ Leuven. Ze kreeg twee jaar geleden zelf de diagnose borstkanker.